Onder deze kop publiceerde de ASN Bank 5 stappen om te besparen. Energie besparen begint in het eigen huis. Wil je wat verder kijken, dan is ook energie te besparen door minder te consumeren. Er hoeft dan immers minder geproduceerd te worden, wat energie spaart. Zo gaan we zuiniger met de fossiele brandstoffen om.

Stap 1 uit de serie is als volgt:

  1. Veel mensen kopen meer dan ze nodig hebben. Maak daarom altijd een boodschappenlijstje. Tip: neem uw overgebleven ingrediĆ«nten en etenswaren als vertrekpunt voor het nieuwe menu. Bent u van de “weekboodschappen”? Stel dan een menu samen voor 1 dag minder in de week, dat wordt kliekjesdag.
  2. Kook niet teveel. Jaarlijks gooit elke Nederlander 50 kilo voedsel in de vuilnisbak, vooral brood, pasta en rijst. Weeg uw porties pasta en rijst altijd af (75 tot 100 gram per persoon). En serveer sausjes zoveel mogelijk apart; overgebleven groenten zonder saus kunt u eenvoudig aan een ander gerecht toevoegen.
  3. Toch teveel gekookt? Wees creatief met de restjes. Zoek met de overgebleven ingrediĆ«nten op www.smulweb.nl een lekker recept. Overgebleven pasta? Perfect voor een koude pastasalade bij de lunch. Oud brood? Nog heel geschikt voor wentelteefjes en tosti’s.